درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-09-29  |  2024-12-19  |  بروز شده در: 1403/09/29 - 12:50:5 FA | AR | PS | EN
ممنوعیت آموزش زنان و دختران سبب خود‌کشی و خود آزاری آنان شده است            اتهام مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر روسیه            سوریه به افغانستان تبدیل نخواهد شد             ملاحسن خواستار نقش رسانه‌ها در تحکیم نظام اسلامی شد             افغانستان شاهد کسر شدید بارندگی در سال جاری می‌باشد            در دو حادثه ترافیکی در ولایت غزنی دهها نفر جان باختند            تکمیل شدن ۱۶۵ پروژه توسعه ای درهرات الی اخیر سال جاری            اتحادیه اروپا؛ مانع جدید در روند صلح ارمنستان با آذربایجان؟            امید واری سازمان ملل به برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه در سوریه            به دنبال محدود کردن رسانه‌ها نیستیم            تأکید بر روابط دو جانبه میان ایران و پاکستان            قهرمانی رئال مادرید در جام باشگاه های جهان            مدودف حامیان اوکراین در ناتو را اهداف مشروع خواند            کرزی به دیدار حقانی به پکتیا رفت             عادی‌سازی روابط کابل-مسکو ضرورت به تائید پوتین دارد            






تاریخ نشر: 1399/01/26 - 17:59:1
تعداد بازدید: 1098
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

اسلم فاروقی و سه راهی دهلی، کابل و اسلام آباد

بازداشت عبدالله اورکزی معروف به اسلم فاروقی سرکرده شاخه خراسان گروه تروریستی داعش از سوی نیروهای امنیتی افغانستان به یکی از چالشهای امنیتی در منطقه تبدیل شده است و به نظر می رسد اسلم فاروقی کارکردهای متفاوتی برای کشورهای درگیر در ماجرای آن دارد.

بازداشت عبدالله اورکزی معروف به اسلم فاروقی سرکرده شاخه خراسان گروه تروریستی داعش از سوی نیروهای امنیتی افغانستان به یکی از چالشهای امنیتی در منطقه تبدیل شده است و به نظر می رسد اسلم فاروقی کارکردهای متفاوتی برای کشورهای درگیر در ماجرای آن دارد.

درمورد بازداشت اسلم فاروقی دو دیدگاه طالبانی و کابلی مطرح است. دستگاه امنیتی افغانستان می گوید وی را در یک عملیات پیچیده نظامی بازداشت کرده است اما پایگاه "شهامت " مربوط به طالبان مدعی است فاروقی و همراهانش برای فرار از محاصره نیروهای طالبان خود را تسلیم کرده اند .براساس ادعای طالبان، این اولین بار نیست که دولت کابل در جهت نجات عناصر داعش از محاصره طالبان اقدام می کند که از جمله آنها درسال 2018 در ولایت "جوزجان" و در سال 2019 در ننگرهار قابل اشاره است که طی آن هزار تن از عناصر داعش به نیروهای دولتی افغانستان تسلیم شدند و اسلم فاروقی نیز جز همین نیروها است که خود را اخیرا تسلیم کرد.این بدان معنا است که طالبان خود را ضد داعش و دولت افغانستان را حامی داعش معرفی می کند.

اهداف حضور داعش در افغانستان

در کالبد شکافی حضور داعش در افغانستان برخی محافل این گروه را ساخته و پرداخته نیروهای امنیتی این کشور و نظریه پرداز آنرا حنیف اتمر مشاور امنیت ملی سابق دولت افغانستان می دانند و هدف از ایجاد آنرا مقابله با طالبان می دانند. براین اساس، هدایت و رهبری طالبان در دست پاکستان است و هدایت نیروهای داعش در دست نیروهای امنیتی افغانستان قرار دارد.

از این دیدگاه علت درخواست پاکستان از افغانستان برای تحویل اسلم فاروقی، رمز گشایی از نحوه فعالیت و حمایتهای دولت افغانستان از داعش خراسان است. زیرا به ادعای پاکستان داعش تحت حمایت نیروهای افغانی با طالبان و منافع پاکستان مقابله می کند.

همواره این سوال مهم مطرح بوده که چرا داعش در مناطق تحت تسلط طالبان در افغانستان فعال شده و میان دو طرف درگیری بخصوص در قندهار صورت گرفته است.برخی این استدلال را که سازمان اطلاعات ارتش پاکستان ای اس آی با حمایت از طالبان و داعش بازی خود را در افغانستان دارد رد نمی کنند.اما معتقدند فعالیت و رشد داعش با ورژن عربی، همواره در چهار بستر صورت می گیرد که سه بستر آن در افغانستان وجود ندارد :

1-وجود اختلافات مذهبی و حاکمیت بی ثبات که در افغانستان وجود دارد .

2-کشوری که بتواند به عنوان حامی مالی و لجستیکی بر آن تکیه کند که در افغانستان وجود ندارد.

3-زنده بودن ایده خلافت در بطن جامعه مذهبی که داعش را قادر به عضو گیری کند که در جامعه افغانستان وجود ندارد.

4-فقدان رقیب جدی که مانع فعالیت داعش نشود که طالبان در افغانستان وجود دارد و جلو داعش را می گیرد.

بنابراین به رغم سر و صدای حضور داعش در افغانستان این حضورهیچگاه جدی نبوده است .

دولت کابل معتقد است با توجه به ورود طالبان به روند صلح با امریکا، پاکستان به دنبال جانشین طالبان است تا اهداف اسلام آباد را در افغانستان در چارچوب عملیات انتحاری انجام دهد .داعش می تواند چنین نقشی را ایفا کند.

اسلم فاروقی از روابط خود با لشکر طیبه و گروه حقانی و ارتباط "آی اس آی" با همه این گروهها سخن گفته که پاکستان آنرا سناریو سازی کابل می داند.شاه محمود قریشی وزیر امور خارجه پاکستان با این ادعا که فاروقی ضد منافع این کشورعمل کرده و تبعه پاکستان است و در این کشور باید محاکمه شود خواهان استرداد وی شد.

برخی محافل سیاسی سناریوی اسلم فاروقی را پیچیده می دانند و احتمال همکاری سازمان اطلاعاتی هندوستان موسوم به ( راء) را با دستگاه اطلاعاتی افغانستان در این خصوص با اهداف زیر رد نمی کنند:

اول آنکه دولت کابل در جریان توافق طالبان و امریکا به بازی گرفته نشد و غنی ادامه حیات سیاسی خود را در ممات توافقنامه دوحه می داند و اگر بتواند به جهان نشان دهد که فاروقی وابسته به آی اس آی است مهمترین ضربه را به روابط هند و پاکستان و همچنین امریکا و طالبان وارد می کند .

دوم آنکه در توافقنامه دوحه طالبان متعهد شده است با گروههای تروریستی از جمله داعش مقابله کند که طالبان مدعی آغاز آن است اما غنی با دستگیری فاروقی به امریکا نشان داد که این دولت کابل است که شاه ماهی داعش را بازداشت کرده نه طالبان .

سوم آنکه در سالهای اخیر دولت کابل از داعش استفاده ابزاری کرده تا کمکهای مالی بین المللی برای مقابله با آن دریافت کند وحنیف اتمر به عنوان مشاور امنیت ملی در این سناریو سازی دست داشت و مرحله دوم سناریو سازی وی در زمانی است که اتمر به عنوان سرپرست وزارت خارجه معرفی شده و وی تئوریسین داعش پردازی در افغانستان محسوب می شود.

چهارم آنکه مقامات کابل از ارتباط فاروقی با لشکر طیبه و گروه حقانی سخن گفته اند که منافع هند را در بر می گیرد. زیرا اصولا لشکرطیبه فعالیت زیادی در افغانستان ندارد و در کشمیر تحت کنترل هند فعال است اینکه از این گروه و حقانی نامبرده شده حاکی از هماهنگی میان سرویسهای اطلاعاتی افغانستان و هندوستان برای به چالش کشیده پاکستان است. چرا که عمده افسران اطلاعاتی افغانستان در هند آموزش دیده اند .

پنجم ،اگر چه پاکستان از توانایی مدیریت ترکیبی همه گروههای شبه نظامی برخوردار است اما این کشور در شرایط بد اقتصادی، گروه قدرتمند طالبان را در اختیار دارد و در همان حال تعهد طالبان به امریکا برای مقابله با داعش و القاعده می تواند برای اسلام آباد هزینه داشته باشد .

ششم آنکه عمده عملیات داعش در افغانستان ضد اهداف شیعیان، هزاره ها و آخرین مورد ضد سیکها در افغانستان بوده است که به نظر می رسد چنین اهدافی در راستای منافع پاکستان قرار ندارد. بحث سیکها و شیعیان، هند و ایران را در برابرپاکستان قرار می دهد و برای پاکستان هزینه بردار است. از اینرو داعش افغانستان ، شبح داعش عربی تلقی می شود که عملکرد و اهداف آن تاکنون در جهت منافع دولت کابل و هندوستان بوده و تبعات اقدامات منفی آنها به پای پاکستان نوشته می شود تا بتوانند به توافقنامه دوحه خدشه وارد کنند.

 

منبع: مطالعات افغانستان

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/15872


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

اتحادیه اروپا؛ مانع جدید در روند صلح ارمنستان با آذربایجان؟


داعش در افغانستان جسورتر شده است


جایگاه ایران در آبنده سوریه چیست؟


ترور خلیل‌‌الرحمان حقانی؛ چند ابهام و یک اتهام


سقوط اسد، خاورمیانه به کام افراطگرایی


آیا ایران فرماندهان و نیروهایش را از سوریه خارج می‌کند؟


افزایش تقویت روابط با حکومت طالبان از سوی چین


آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟


ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی


بازی پاکستان با کارت مهاجران علیه طالبان


بعد از آتش بس در لبنان؛ پیروز جنگ کیست؟


آیا حکومت طالبان به رسمیت شناخته می شود؟


هدف ایران از آمادگی های نظامی چیست؛ عملیات یا تبلیغات؟


کوتاهی دولت پاکستان در جلوگیری از کشتار شیعیان


کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ


دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟


هدف روسیه از رابطه گرم با طالبان چیست؟


نفرت عمومی از اسرائیل به ورزشگاهها رسید





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

ملا عبدالغنی برادر به کندهار رفت

ممنوعیت آموزش زنان و دختران سبب خود‌کشی و خود آزاری آنان شده است

اتهام مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر روسیه

سوریه به افغانستان تبدیل نخواهد شد

ملاحسن خواستار نقش رسانه‌ها در تحکیم نظام اسلامی شد

افغانستان شاهد کسر شدید بارندگی در سال جاری می‌باشد

در دو حادثه ترافیکی در ولایت غزنی دهها نفر جان باختند

تکمیل شدن ۱۶۵ پروژه توسعه ای درهرات الی اخیر سال جاری

اتحادیه اروپا؛ مانع جدید در روند صلح ارمنستان با آذربایجان؟

امید واری سازمان ملل به برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه در سوریه

به دنبال محدود کردن رسانه‌ها نیستیم

تأکید بر روابط دو جانبه میان ایران و پاکستان

قهرمانی رئال مادرید در جام باشگاه های جهان

مدودف حامیان اوکراین در ناتو را اهداف مشروع خواند

کرزی به دیدار حقانی به پکتیا رفت

عادی‌سازی روابط کابل-مسکو ضرورت به تائید پوتین دارد

موضوع آموزش زنان را با مقامات طالبان مطرح کردم

افغان‌ها از مهاجرت غیرقانونی پرهیز کنند

امکان تعامل سویدن با حکومت طالبان اندک است

توزیع حدود 34 میلیون سیمکارت در افغانستان

وضعیت غذایی در افغانستان به شدت بحرانی است

رئیس سیا برای آتش بس غزه به قطر می رود

تاکید بر تحکیم روابط میان افغانستان و عمان

چین خواستار ادامه گفتگوهای هسته ای با ایران شد

وینیسیوس جونیور بهترین بازیکن جهان شد


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.